а

Заменица заштитника грађана за родну равноправност и права детета, Гордана Стевановић, посетила је данас са сарадницама Казнено-поправни завод за жене у Пожаревцу, једину установу у Републици Србији у којој казну затвора издржавају жене. Циљ посете је био разговор са осуђеницом која је поднела притужбу Заштитнику грађана због неодржавања личних односа са децом.

Заменица је, такође, обишла просторије у којима бораве осуђенице и са управником и запосленима у Заводу разговарала на који начин и у којој мери се спроводи родно сензибилисана политика током мера и третмана који се примењују у Заводу, као и приликом обезбеђивања услова за: остваривање здравствене заштите и очување репродуктивног здравља жена; посете чланова породице и блиских особа; наставак образовања; стручно усавршавање и радно ангажовање жена; а у циљу њиховог запошљавања, економског осамостаљивања и реинтеграције у друштво након издржане казне. У току разговора управник Завода је истакао актуелне тешкоће и ризике са којима се суочавају због немогућности да се испуне стандарди који се односе на број васпитача и запослених у обезбеђењу, услед тзв. мере забране запошљавања у органима управе.

Током посете посебна пажња је посвећена смештајним условима за осуђенице са децом и  труднице, остваривању права детета на одржавање личних односа са другим члановима породице и постојећим проблемима због недовољног ангажовања система социјалне заштите у ситуацијама када је потребно укључивање деце у предшколску установу и одвајање детета од мајке која остаје у Заводу на одслужењу казне затвора.

baner1