а

У организацији Mисије ОЕБС у Србији, у периоду од 06. до 08. октобра 2014. године у тродневној посети европским и литванским институцијама и невладиним организацијама чија делетност је заштита људских права и успостављање родне равноправности, у Виљнусу (Литванија) је боравила  делегација Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана и Покрајинског омбудсмана. Циљ посете је била размена искустава, имајући у виду сличности две државе када су и питању правни системи и институционални оквири, али и побољшање капацитета у борби против родне дискриминације и јачање сарадње на путу европских интеграција Србије.

Током посете Европском институту за родну равноправност, саветодавном телу земаља чланица ЕУ и Европске комисије, Тереза Марфи говорила је о надлежностима, циљевима и стратешким плановима, али и конкретним акцијама и уклањању препрека за достизање пуне родне равноправности, имајући у виду Платформу Пекиншке декларације, док је Јургита Печиуриене презентовала податке који се односе на све врсте родно заснованог насиља, али и глобалну кампању под називом „Бела врпца“ чији је циљ оснаживање мушкараца да се интезивније укључе у борбу против насиља над женама.

На састанку са Омбудсманом Литванског парламента Раимондасом Шукисом, делгација из Србије је упозната са начином функционисања институције у чијем саставу делују два Омбудсмана, од којих један контролише рад органа управе на нивоу државе а други на локалном нивоу, као и чињеницом да  проценат извршења  препорука Омбудсмана износи 93% а да се као кључни проблем појављују  лоши затворски услови услед којих често бивају спроведене посебне контроле и надзори.

Уследио је састанак са Валентином Лајмом, заменицом Омбудсмана за равноправност (за једнаке могућности), који постоји још од 1999. године а која је навела податак да је  полна дискриминација у Литванији, судећи према притужбама, најдоминантнији облик дискриминације, као и састанак са замеником министра за социјална питања и рад Гинтарасом Климавичиусом, приликом кога је презентован Национални програм једнаких могућности, чији је циљ системска промоција родне равноправности.

Током боравка, поред државних званичника, делегација из Србије је имала прилику да се сретне са активистима Центра за унапређење равноправности, Центра за људска права и Литванске геј лиге и ближе упозна са радом невладиних организација чија улога је едукација о заштити и унапређењу људских права, родне равноправности и као и заштита и заступање ЛГБТ особа.

Делегацију Заштитника грађана која је боравила у Виљнусу представљале су заменица заштитника грађана Гордана Стевановић и начелница Одељења за родну равноправност Драгана Грабовица.

baner1