а

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, поздравља одржавање шетње у оквиру овогодишње Параде поноса у Београду.

Иако под јаким полицијским снагама, блокираним саобраћајем и после више од недељу дана тензија и неизвесности, завршни догађај у оквиру Недеље поноса, шетња улицама Београда прошла је ....

Свесни да је ово само један у низу корака који Република Србија треба да предузме и докаже да је владавина права и поштовање основних људских права друштвени курс којим се креће, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да је данашња шетња само почетак решавања низа проблема са којима се сусрећу особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне.

Суштинско практиковање људских права добија своју пуну димензију са елиминисањем говора мржње из медија, равноправан приступ  адекватној здравственој заштити, заштити од насиља, као и доследној примени закона.

Посебно иситчемо низ проблема са којима се особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне сусрећу у мањим срединама у Србији, где често изостаје подршка система, као што је центар за социјални рад. У овој групи проблема наглашавамо да дух толеранције изостаје и у систему образовања, да школски уџебеници неретко занемарују и маргинализују стварност постојања другачијих и несвесно подстичу предрасуде, стереопите и неуважавање различитости у друштву.

Свесни важности друштвене равноправности, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да одржавање овогодишње Параде поноса доприноси изградњи  духа толеранције, уважавања различитости и равноправност грађана и грађанки у Републици Србији.

baner1