а

gs201412.jpgОдбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбор за европске интеграције Скупштине Србије позвали су данас државне органе да омогуће безбедно одржавање Параде поноса у недељу 28. септембра и апеловали да се у што краћем року донесе Декларација о забрани говора мржње и злочина из мржње.

Тема заједничке седнице два скупштинска одбора била је положај ЛГБТ особа у Србији, а први пут су јој присуствовали и представници ЛГБТ организација, Владе Србије и независних институција. Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић је рекао да је ЛГБТ заједница једина група којој се отворено прети насиљем и да се тај проблем не може решити организовањем Параде поноса једном годишње. Он је такође указао на важност уважавања мишљења и препорука независних тела као смернице у унапређењу права ЛГБТ популације.

Заштитник грађана настоји да, између осталих активности, едукативним јавним наступима и продубљеном комуникацијом са другим државним органима допринесе уклањању предрасуда и већем разумевању потреба ЛГБТ популације, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић. По њеним речима Србија је правним прописима значајно унапредила права ЛГБТ популације, али  они та права тешко остварују.

„За бољи положај припадника ЛГБТ заједнице потребно је процесуирати све случајеве насиља над ЛГБТ особама, треба омогућити безбедно окупљање, едукацију деце у школама и запослених у државним органима“, рекла је Стевановић. Додала је да је потребан заједнички напор свих надлежних да се ти припадници ЛГБТ популације охрабре у борби за заштиту својих права.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да проблем са којим се суочавају припадници ЛГБТ заједнице није само њихов, већ целог друштва, јер сведочи о нетолеранцији, незнању и предрасудама. Чињеница да притужбе припадника ЛГБТ популације чине само пет одсто притужби које стижу поверенику показује да они живе у страху и да крију свој идентитет, рекла је повереница.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић очекује да ће ускоро бити усвојен Акциони план за спровођење Стратегије превенције дискриминације.

Представници ЛГБТ организација истакли су да је седница одбора конкретан корак државе, да се Србија помера у добром правцу, али споро, и позвали су представнике свих политичких странака да подрже Параду поноса.

baner1