а

b_280_0_16777215_00_images_stories_dodela_nagrade.jpg

Студент Стефан Шпаравало и новинарка Зорица Лазаревић добили су награде за најбоље есеје о људским правима на конкурсу који је организовао Заштитник грађана. Награђеном студенту Факултета политичких наука за рад "Ми смо 10%" и новинарки Блица за рад "Невидљиви у видљивом свету" награде је уручила новинарка Даница Вученић.

Приликом уручивања награда заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да свако припада некој мањини, а да у кризи највише страдају најрањивији.

"Они који су иначе рањиви, њима је тада још теже, а прави примери за то су поплаве, економска криза, стезање каиша", рекао је Јанковић додајући да свако треба да схвати да је начин на који се односимо према посебно рањивим групама најбоља слика друштва какво јесте.

Он је истакао да смо сви по нечему мањина и да нико не може да буде достојанствен, пуноправан грађанин друштва, ако окреће главу од некога ко је поред њега, а ко се разликује по својој особини.

"Замолио бих вас да се овим темама не бавите само када неко распише конкурс, него да то буде што чешће део вашег редовног рада. То могу да буду атрактивне, провокативне теме", рекао је Јанковић, додајући да је награда мала стимулација и помоћ.

Новинарка Зорица Лазаревић је захвалила на награди и истакла да је инспирацију за свој есеј, који се бави особама са инвалидитетом, добила путујући по читавој Србији и оценила да о таквим темама треба свакодневно писати.

Први корак је разумевање и развијање свести људи, а новинари су ти који то треба и да учине, рекла је Лазаревић.

Студент Стефан Шпаравало је, такође, захвалио на награди додајући да је писао о проблемима ЛГБТ популацији у Србији.

"Нисам користио правне термине и законе, већ сам хтео да нарацијом покажем и дочарам колико је угрожен живот ЛГБТ особа у Србији", рекао је Шпаравало.

Победнике конкурса изабрала је трочланa комисија коју су чинили: председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, главни уредник Новинске агенције Бета Иван Цвејић и социолошкиња Ксенија Петовар.

Како је наведено, циљ конкурса за есеје студената и новинара је био да се охрабри учешће грађана у унапређењу људских права и побољша њихово разумевање положаја маргинализованих група. Награђени су добили таблет рачунаре.

baner1